Specjały kuchni greckiej
W naszej restauracji serwujemy wspaniałą kuchnię grecką. Większości z Polaków nie jest ona dobrze znana, warto więc poznać czym się ona odznacza na tle innych kuchni śródziemnomorskich, jakie są najbardziej znane potrawy, i dlaczego kuchnia grecka jest tak popularna.
Naszą kartę menu staraliśmy się tak ułożyć żeby wydobyć z tej kuchni te potrawy które są najbardziej dla niej charakterystyczne. Znajdziecie tu Państwo ciekawe przekąski ciepłe i zimne, szczególnie polecamy: ośmiornicę marynowaną podawana w oliwie, Dolmadaki - greckie gołąbki z liści winogron, Spanakotiropitakię oraz paprykę Florinis z grilla.. Zachęcamy do posmakowania naszej zupy rybnej. Jako danie główne proponujemy dania z grilla: gyros podawany z tzatzikami, luliana w łamanej picie greckiej oraz Stek wołowy na gorącym kamieniu.
Kuchnia grecka słynie z dań z jagnięciny, ryb i owoców morza. Polecamy pieczeń jagnięcą na puree z gorczycą, polędwiczki jagnięce w sosie borowikowym oraz Półmisek Darów Morza..w którym podajemy krewetki Black Tiger, małże i krążki kalmara. A na deser polecamy Baklawas podane z gałką lodów waniliowych.
Do naszych potraw serwujemy na Państwa życzenie greckie wina, ofercie są wina z winnicy Dionysos i Tsantali. Polecamy wytrawne wina Retsina, Rapsani i Nemea, wyśmienite wina półwytrawne Demi Sec, półsłodki Imiglykos oraz słodki Samos i Maurodaphne of Patras.